Обучение чрез интернет

В динамичната и конкурентна среда, в която живеем, космополитния свят и възможностите, които предлага живота днес, е неестествено да не се възползваме от всичко, което ни поднася съвременния живот. Какво по-хубаво да имаме повече и повече възможности да избираме и да се развиваме в различни сфери или да усъвършенстваме уменията си в дадена област. Напълно възможно е днес да работим от различни части на света, да пътуваме и да сменяме по-често професионалната си насока.

Все още обаче се случва да се страхуваме да предприемем по-кардинална стъпка и някои неща да ни се струват невъзможни или трудно постижими. Не забравяйте – има интернет! Той не е просто за да ни осведоми по различни въпроси, ние може и да работим, и да учим чрез него.

Цялата публикация „Обучение чрез интернет“

Реално срещу виртуално училище – истината

За изминалите няколко години настъпиха глобални промени в образователната система на България. Стремителното развитие на дигиталните технологии поднесе пред българските учители, ученици и родители предизвикателството да приспособят образователната система, себе си и своя подход към новите технологии.

Опитите на различните страни в образователната система да се адаптират към навлизането на новата индустриална революция доведе до естествен сблъсък между старите педагогически подходи и съвременните технологии. Тук обаче възникна и основният въпрос – доколко учениците ни са подготвени за съвременната среда в света? Старото поколение обвинява съвременните ученици, че нямат достатъчно знания и заместват тези пропуски с електронни търсещи системи и енциклопедии. От друга страна, младото поколение отправя своите критики като твърди, че колкото и умения да имаш, без връзка със съвременните технологии, си оставаш просто специалист или учен, забравен във времето. Къде можем да открием балансът между учители, които в по-голямата си част са се обучавали как да използват касетофони, и младежи, които свалят цялото съдържание на подобна касета за по-малко от секунда?

Цялата публикация „Реално срещу виртуално училище – истината“

Подготовка за входно ниво – откъде да започнем?

Учебната година започва след броени дни. Краят на ваканцията е все по-обсъждана тема. Родителите подканват все по-често да се отварят старите учебници и да се започват преговорите на изучения материал от миналата учебна година. По всеки един предмет в първите две седмици предстоят да се направят входните равнища, за да се установи нивото на учениците в началото.

Входното равнище по принцип обхваща всички основни теми, изучавани през изминалата година. Учителят пресява информацията и включва в изпитването най-важните моменти (обикновено информация, която ще е необходима на учениците и занапред в обучението; такава, която трябва да бъде надградена). Информацията, която е за обща култура, не влиза в тестовете.

Ето няколко начина бързо да се подготвите за първата оценка в бележника си:

Цялата публикация „Подготовка за входно ниво – откъде да започнем?“

Семинар в Пловдив 11.09

 

Ела на 11.09 в Пловдив в „Оптела тех парк“ (улица „Вълко Шопов“ 14, Пловдив, 4023 „Тракия“)  на практически семинар на Даскал.  Започваме в 14:00. Ще дискутираме ползите и практическото използване на:

  • Новата система за управление на обучението ( learning management system, LMS)
  • Виртуалната класна стая на платформата
  • Използването на модула за правене на съдържание/видео уроци от учителите

Конференцията е напълно БЕЗПЛАТНА за учители, но поради ограничените места в залата изисква предварителна регистрация, която можете да направите  тук.

В семинара ще вземат участие не само членове на екипът на Даскал, но също така и господин Борис Михайлов  зам.директор на ОМГ Пловдив и експерт по дистанционни образователни системи.

Конференцията би могла да се използва за вътрешна квалификация, задължителна според наредба НАРЕДБА № 12 от 01.09.2016 г. за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти в рамките на вътрешноинституционалната квалификация – в не по-малко от 16 академични часа годишно за всеки педагогически специалист. Всички присъствали учители ще получат сертификат за преминат курс.

Регистрирай ме! 

Семинар в София 7.09 – Daskal.eu в училище!

Eкипът на Даскал  организира конференция/практически семинар за работа  с  платформата daskal.eu от учители в техните училища. Конференцията ще се проведе на 07.09.2017г. от 10.00 до 12.00ч в зала Европа, в сградата на КНСБ на площад Македония 1. На събитието ще се дискутират ползите и практическото използване на:

  • Новата система за управление на обучението (learning management system, LMS)
  • Виртуалната класна стая на платформата
  • Използването на модула за правене на съдържание/видео уроци от учителите

Конференцията е напълно БЕЗПЛАТНА за учители, но поради ограничените места в залата изисква предварителна регистрация, която можете да направите тук.

В семинара ще вземат участие не само членове на екипът на Даскал, но също така и господин Борис Михайлов  зам.директор на ОМГ Пловдив и експерт по дистанционни образователни системи.

Конференцията би могла да се използва за вътрешна квалификация, задължителна според наредба НАРЕДБА № 12 от 01.09.2016 г. за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти в рамките на вътрешноинституционалната квалификация – в не по-малко от 16 академични часа годишно за всеки педагогически специалист. Всички присъствали учители ще получат сертификат за преминат курс.

Регистрирай ме! 

Сравнителен анализ на системите за дистанционно обучение

Представяме на вниманието ви един чудесен анализ на най-популярните в момента онлайн системи за дистанционно обучение от господин Борис Михайлов  зам.директор на ОМГ Пловдив и експерт по дистанционни образователни системи. Приятно четене!

   Живеейки в дигиталната ера, ние сме изправени пред феноменални възможности да променим живота си, начините на учене и достъпа до информацията. Но заедно с това сме поставени и пред трудността при избора на  онлайн продукти и решения още повече когато се касае за избор, отнасящ се до нашите деца, до учениците ни.

Навлизането  на цифровите технологии в училищата се превръща в задължителна норма. Предизвикателството за училищното ръководство и за учителите се състои в това, да се вземе информирано решение коя интернет базирана учебна система ще бъде най-добра за училището, преподавателите и учениците. За съжаление, отговорът не е прост, затова ще разгледаме някои ключови области на сравнение на три от тези системи и ще имате възможност да решите сами.

 

M-learning-революция в сферата на онлайн образованието

Можете ли да си представите ден без мобилния си телефон? Сигурно не. Мобилните устройства са толкова вкоренени в ежедневието ни, че е почти невъзможно да си представим липсата им. Технологията се е променила. Основната цел на мобилните устройства се е развила от осъществяването или приемането на повиквания до извличане на най-новата информация с натискането на бутон. Цялата публикация „M-learning-революция в сферата на онлайн образованието“

Влияние на технологиите върху развитието на детето

Само преди 20 години децата играеха навън през целия ден, караха велосипеди, спортуваха и изграждаха крепости. Майстори на въображаемите игри, децата от миналото създаваха игри, които не изискват скъпо оборудване или родителски контрол. Децата от миналото се движеха много, а техният сетивен свят беше опростен и близък до природата. Днешните семейства са различни. Цялата публикация „Влияние на технологиите върху развитието на детето“

Новата реферал система на Даскал!

   Екипът на Даскал иска да Ви съобщи за най-новата функция в платформата ни – реферал система. За тези от Вас, които не са запознати с термина ще разясним – това е система за изпращане на покани. Направихме и кратко видео, което обяснява всички специфики, гледайте тук.
 
   Споделете уникалния линк от менюто Реферал система, което ще откриете във Вашия профил, независимо дали сте с учителски или ученически акаунт, с Ваш приятел и ако той се регистрира в системата ни чрез него, като попълни изцяло акаунта си, то ние ще Ви наградим!
 
   Ще получите   по 1 лв. за всеки регистриран ученик и по 5лв. за всеки учител, като единственото условие е профилът на преподавателя да бъде изцяло завършен и да се появи в каталога „даскали“ на сайта ни. Това става щом посочи цена за урок още в първоначалната  форма за регистрация. Последващо добавяне на цени няма да се отрази от системата ни.
 
   И това не е всичко! Ако преподавателят стане активен т.е направи видео учебно съдържание или проведе урок в Даскал за Вас ще има и допълнителни бонуси!

Как видеоконферентните връзки правят онлайн обучението по-успешно

Благодарение на развитието на технологиите в наши дни обучението не се извършва само във физическите класни стаи. С видеоконферентна връзка преподавателите могат да внедрят своя житейски опит директно в класната стая. И това е само малка част от ползите, които HD видео сътрудничеството и видео стрийминг технологията оказват върху съвременните училища. Освен това видеоконферентната връзка позволява на родителите да комуникират директно с учителите в реално време като по този начин следят напредъка на своите деца.

Цялата публикация „Как видеоконферентните връзки правят онлайн обучението по-успешно“