Какво пренебрегваме при създаването на съдържание за онлайн курс?

Всеки, който създава съдържание за курса си на обучение, желае да направи шедьовър. Разбира се, тази работа изисква внимателно конструиране, за да се подготви полезен материал, който след това би се радвал на популярност и би бил препоръчан от курсистите на други, нуждаещи се от подобно обучение. Най-важното е да създадете курс, който да ви служи не един и два пъти, към който да има интерес и най-важното – който да се търси на пазара.

Ето и няколко препоръки, които ще ви помогнат да подготвите успешно съдържанието, което ще рекламира и вас, и работата ви.

Continue reading “Какво пренебрегваме при създаването на съдържание за онлайн курс?”

Краят на първия учебен срок

Наближава краят на учебния срок. Има две седмици, в които може да потърсите помощ, ако ви е необходимо. В настоящата статия ще ви обърнем внимание на някои неща, според Наредба № 11 от 1 септември 2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците, отнасящи се до завършване на учебния срок. След като изчетете законовите разпоредби, ще разберете как може да ви помогне екипът на daskal.eu

Continue reading “Краят на първия учебен срок”

Отпадане на ученици от онлайн курсовете – как да го предотвратим?

Онлайн образованието има голямо бъдеще и това вече за никого не е тайна. Като във всяка област обаче, и тук си има своите рискови моменти и неефективни методи. Един от основните проблеми, които възникват при електронното обучение, се състои в отпадането на студентите от курсовете. Голяма част от хората, които се записват на подобни обучения, се отказват преди да е завършило обучението. Според статистики, направени в Канада, между 30-65% от канадските студенти, записани в онлайн курсове, напускат преди завършване на обучението си.

Студентите по цял свят продължават да избират онлайн курсове. Въпреки това ниският процент на завършилите все още е въпрос на дебати.

Възможно е да се намали отпадането и да се подобри степента на завършване на онлайн курсовете. Има ефективни начини за намаляване на тези рискове в онлайн класовете.

Continue reading “Отпадане на ученици от онлайн курсовете – как да го предотвратим?”

Как да открием ученици онлайн?

След като излеете сърцето и душата си в създаването на ангажиращ онлайн курс, трябва да откриете своите ученици и да ги убедите да се запишат при вас на обучение. Дори и най-добре направените курсове с най-подходящата програма е възможно да не успеят да привлекат хора, които да се запишат, ако не се използват целеви маркетингови техники, защото началото винаги е трудно! Изградете си име в онлайн средите, впоследствие то ще работи за вас!

Предлагаме ви методи, които работят, стига да сте последователни в действията си:

Continue reading “Как да открием ученици онлайн?”

Какво представлява виртуалната класна стая?

В последните години компютрите, таблетите, интернет, социалните медии, облаците и различни други възникващи технологии преобразиха напълно областите на образование и обучение. Но има едно нововъведение, което черпи от обединената мощ на горепосочените, за да покаже различно учебно преживяване като нищо друго до този момент.

Различни онлайн инструменти за обучение, събрани в едно, играят съществена роля в обучителния процес, като позволяват на преподаватели и обучаващи се да се обединят в класна стая по всяко време на денонощието. Освен това учители и администратори могат спокойно да извличат максимален резултат от различни инициативи, осигурявайки си предимства по отношение на ефективността, достъпността и възвращаемостта на инвестициите си.

Какво всъщност представлява виртуалната класна стая?

Continue reading “Какво представлява виртуалната класна стая?”

Важното е да поставите началото!

Онлайн образованието променя света и когато записвате онлайн уроци, можете да станете част от една новаторска промяна, свързана с това, което ученето може да означава в живота на вашите ученици.

С експлозията в технологиите, която позволява на всеки от нас да разполага с достатъчно широчина на честотната лента и пиксели, за да изтегля книги и поточно филми, повече студенти от всякога избират да превърнат онлайн обучението в част от живота си. С всяка година броят на студентите, участвали в дистанционна форма на обучение, се увеличава спрямо предходната.

И това въобще не е чудно! Онлайн обучението е от основна полза за нетрадиционните ученици, които се нуждаят от гъвкавост. Този начин на учене е благоприятен и за студенти, и за работещи, за които е важно да се грижат за семействата си, докато се развиват в професията, която са избрали.

Въпреки нестихващото търсене на онлайн тип продукти, все още голяма част от учащите се се притесняват да се обърнат към дистанционната форма на обучение. Повечето от тях посочват като основен недостатък загубата на личен контакт с обучаемия, което се отразявало не само на преподавателя, но и на ученика. Изхождайки и от опита в платформата на daskal.eu, мога да кажа, че този проблем изчезва в момента, в който работите в онлайн среда, в която може да се видите. Създава се лично отношение, защото в повечето случаи се работи от къщи или от приятно местенце, което споделяте с учениците си. С течение на времето и семейството ви започва да се появява на екрана, за да каже здрасти, пиете заедно  кафе – общо взето не е толкова страшно, че не сте един до друг. Да, може да използвате и скайп, за да се видите и да говорите един с друг, но предимството на нашата платформа е огромно с това, че може да създадете готово съдържание, което да използвате многократно, имате различни видове дъски и инструменти, с които и двамата може да работите едновременно.

Записването на урок или учебно съдържание може да стане още докато преподавате на някого или в удобно за вас време. Така едно и също съдържание ще е възможно да използвате както в индивидуалните си уроци, така и да го предлагате отделно на тези, които желаят да учат сами. Изградили веднъж свой собствен стил, ще откриете последователи, които ще ви търсят и занапред.

Continue reading “Важното е да поставите началото!”

Ще умре ли книгата на хартия?

 

Пълно е с книги в електронен формат, които можеш да изтеглиш и да прочетеш без проблем. В социалните мрежи могат да се открият големи общности от хора, които споделят огромни количества литература в електронен формат. В един момент човек се запитва какво става. Ще изчезне ли добрата стара печатна книга!?

Continue reading “Ще умре ли книгата на хартия?”

Класна работа – изисквания и подготовка 

В средата на ноември идва време учениците да се подготвят за контролни и класни работи по различните предмети. По традиция подготовката за класната работа е това, на което се обръща най-много внимание. Оценката е специална за децата, без повечето да са наясно защо е по-важна от останалите. Класната работа обаче се прави към края на учебния срок и обхваща материала, който е взет до този момент. Тя не се прави върху материал от завършен раздел например, както е обикновено при контролните работи, а обхваща важна част от всичко, изучено до този момент за учебния срок. По този начин се превръща в представителна извадка за знанията на учениците. Освен това в повечето случаи, когато се прави класна работа, не се прави изходно ниво в края на годината. Класната работа замества изходното ниво. Поради тези причини е добре да се обърне внимание навреме на този вид изпитване и учениците да положат усилие, за да се подготвят добре и да са удовлетворени от постигнатото.

Continue reading “Класна работа – изисквания и подготовка “

Подготовка за национално външно оценяване по математика за 7 клас 2017 – 2018 година

 

Вече ви дадохме отговори на основни въпроси, свързани с националното външно оценяване за седми клас, в статия, в блога ни, в която обсъдихме детайлите на подготовката за изпита по български език и литература.

В настоящата статия ще обърнем внимание конкретно на подготовката за изпита по математика. Целта е да помогнем на седмокласниците не да се научат да решават задачи, а да проумеят, че изпитът не е просто тест. Ако предварително си изградите цялостен начин на мислене – ако знаете какво да гледате, откъде да започнете, с какво да се съобразите и как да го упражните, успехът е много по-вероятен. Често и знаещите, и можещите, и сигурните пропускат малките детайли – камъчетата, които събарят планини.

Continue reading “Подготовка за национално външно оценяване по математика за 7 клас 2017 – 2018 година”

Курс „Дистанционни форми на обучение и виртуална класна стая“ – гр.София!

Даскал България АД, съвместно с Пловдивския Университет „Паисий Хилендарски“, организира квалификационен курс на тема „Дистанционни форми на обучение и виртуална класна стая“. 

Курсът ще се състои от присъствена и дистанционна част. Присъствената ще се проведе на 2.12 от 10:00 ч. в  зала “Азия” в сградата на КНСБ, гр.София. * Таксата за курса е 75лв. като включва всички необходими материали и ресурси за работа. След успешно приключване се издава сертификат и се присъжда 1 професионален кредит.

Всеки желаещ да вземе участие в курса трябва да се регистрира в посочената форма  тук.   Побързайте със записването – местата са ограничени!

По-долу прикачаме пълното описание и програма на курса.  Очаквайте допълнителна информация скоро!


*Организаторите си запазват правото да променят началния час на курса в зависимост от текущите обстоятелства. За повече информация и въпроси относно курса: iva@daskal.eu