Да вземем успешно поправката на матурата по български език и литература!

Daskal.eu ви предлага интензивен онлайн курс с  необходимите знания за успешна поправка на матурата по БЕЛ!

За 20 астрономични часа да се преборим с пропуските  в знанията си по български език и литература! Запиши се сега! 

Курсът ще се води от г-жа Радка Трашлиева – учител с 16-годишен стаж по български език и литература,  спечелила първо място на конкурса за учебни материали на Daskal.eu. За десетте години с ДЗИ / матура/ по български език и литература има само двама неуспешно представили се  зрелостници!


Програма на курса:

  1. Сбит преговор в 6 часа на необходимите знания по български език:

– Основни граматични правила: пълен и кратък член при съществителните от м.р.; съгласуване по род и число; двойствено множествено число при думите от м.р., завършващи на съгласна; уважителна форма, правилна употреба на местоименията – упражнения, носещи 10 точки;

– Пунктуация, свързана с простите и сложните изречения – упражнения, носещи  над 10 точки;

2.  Най-важното в 6 часа от знанията по литература – автори, периоди, направления, жанрове, заглавия, герои, теми – упражнения, носещи  20 точки;

3. Упражнения в 8 часа за затвърждаване на знанията и разясняване на задачите от матурата.

Минимални точки, за да вземете матурата – 23 точки!!!


Продължителност на курса:

Онлайн курс от 23.07.2018 г. до 26.08.2018 г                                                              Два пъти в седмицата по 2 часа в понеделник и сряда от 15 часа. (общо 20 астрономически часа )

28.08.2018 г. поправка на ДЗИ БЕЛ


Форма и цена на курса:

Занятията се провеждат в малка група  от 4/5 човека, изцяло онлайн във виртуалната класна стая на Daskal.eu!  Уроците са на живо с постоянна видео и аудио връзка с преподавателя. Регистрирай се безплатно и разгледай функциите на класната ни стая тук!

Цената на курса е 35лв. на човек!


За записване попълни регистрационната форма тук! 

За допълнителна информация и въпроси: trashlieva@abv.bg / 0886871317  – Г-жа Радка Трашлиева

Видео уроци

Видео обучението има своите предимства, като не трябва да се забравя, че гледането не е като правенето.  Съществуват образователни платформи, в които първо може да изгледате урока, а после да упражните сами видяното. Видео урокът е чудесен начин да подпомогне запомнянето на информация, но когато е просто филмче вие няма как да повторите, да напишете, да сгрешите и да поправите. В крайна сметка е въпрос на избор кой как ще учи. Безспорно обаче използването на видео урока е добър ход.

Предимства:

Continue reading “Видео уроци”

Обучение чрез смартфон – как се прави?

Мобилните устройства като смартфоните и таблетите стават все по-използвани във всяка една сфера. Много хора вече рядко посягат към настолния компютър, за да сърфират в интернет. Поставят се все по-често въпроси, свързани с това – дали в онлайн курсовете може да се работи с мобилните устройства и какво е необходимо за това.

Какво всъщност ви трябва за пълноценното провеждане на един онлайн курс?

Continue reading “Обучение чрез смартфон – как се прави?”

СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ – ЕФЕКТИВЕН НАЧИН ДА ПРОКАРАТЕ ВАШЕТО ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕ

Социалните мрежи са част от ежедневието на почти всеки човек днес. Популярността им оказва влияние не само върху хората и мисленето им, но и върху обучението и бизнеса. Това е лесен, достъпен и безплатен (или евтин) начин да прокарате всякаква информация. Чрез тях е възможно да направите обученията по-интересни и ангажиращи. Освен това е съвсем различно да използвате инструменти, които вашата аудитория познава.

Електронната форма на обучение има много успешни стратегии, но понякога остава незабелязана или трудно откриваема в морето от информация. Липсва споделянето, кооперативността, присъщи на присъствените обучения. Ето защо използването на социалните мрежи като Facebook, Twitter, LinkedIn и Instagram ще направят обученията ви разпознаваеми, харесвани и търсени.

Continue reading “СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ – ЕФЕКТИВЕН НАЧИН ДА ПРОКАРАТЕ ВАШЕТО ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕ”

Обърната класна стая – ефикасен метод за добри резултати

Все по-трудно е да се ангажират учениците вкъщи с работа, която едновременно да носи и удоволствие, и да е ползотворна за обучавания. Идеален метод за това е така наречената обърната класна стая. При този метод вашите ученици учат у дома и пренасят домашната работа в училище. Всички възникнали въпроси се обсъждат с преподавателя. Много често класовете са разделени на групи, които си помагат един на друг, дискутират поставените въпроси по време на прегледа на учебния материал.

Със съвременните технологии и особено с наличието на готово съдържание не е никакъв проблем осъществяването на подобен тип урок. Практиката показва, че той се оказва ефикасен и предпочитан от децата метод.

От личния си опит като преподавател по български език и литература мога да кажа пример за структуриране на подобен тип урок: направила съм предварително готово съдържание по определена тема,  което разделям на кратки видеоклипчета по около десетина минути, които учениците гледат вкъщи. След това обсъждаме темата в клас, разискваме основните моменти, новите понятия и т. н. и давам проект или научноизследователска работа, която учениците извършват сами или на групи. Децата са ангажирани и получавам огромно количество обратна връзка от тях.

Обърнатото обучение в класната стая намира все повече последователи, поради следните причини:

Continue reading “Обърната класна стая – ефикасен метод за добри резултати”

Честит 24 май!

На днешната дата честваме един от най-светлите български празници –  ден на българската просвета и култура и на славянската писменост!

Първо свидетелство за честване на българската писменост намираме в арменски летопис от началото на XIXв., където се споменава гр. Шумен. В историческите среди обаче е прието, че  за пръв път светите братя Кирил и Методий са почетени истински през 1851г., по инициатива на големия възрожденец Найден Геров.

Към края на XIXв. Стоян Михайловски написва текста на  добре познатия ни училищен химн, озаглавен „Химнъ на Св. св. Кирилъ и Методий“ .  Почти десет години по-късно, Панайот Пипков става “виновникът” за чудесната музиката към химна.

Разбира се, празникът не се отбелязва само в България, а и в други държави, където кирилицата и делото на Солунските братя не е забравено, включително Русия, съседна Македония и др. Любопитен факт е, че тази година за пръв път официални чествания ще има и в Сърбия.

Традиционно празненства за  “Празника на буквите” се провеждат из цялата страна! Eто малко информация за честването в София:


Столична община и Министерството на образованието организират празнично общоградско шествие по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 МАЙ.  Началото на шествието е в 10.30 ч., от Археологическия музей до Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”.

В 11.00 ч. започва официалната церемония пред паметника на светите братя Кирил и Методий. Програмата включва тържествен водосвет, изпълненение на хора на Националното музикалното училище „Любомир Пипков”, участие на деца от 22 СОУ „Г.С. Раковски” и 60 ОУ „Св.св. Кирил и Методий”.

Слова ще произнесат президентът на Република България – Росен Плевнелиев, кметът на София – Йорданка Фандъкова и други. Националната гвардейска част и Представителният гвардейски духов оркестър ще изпълнят тържествения ритуал.

След края на церемонията, в Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий” може да бъде разгледана Националната изложба „Благословен с мъдростта”, посветена на 1100-годишнината от кончината на св. Климент Охридски.

С БЕЗПЛАТЕН ВХОД за столичани и гостите на града ще работят Зоологическа градина-София, парк-музей „Врана“, Регионален исторически музей-София и Софийска градска художествена галерия.

Текст: Столична община, Дирекция Култура


Екипът на Даскал Ви пожелава весело посрещане на празника!

 

 

Мобилният телефон в дистанционното обучение

Броят на използваните мобилни телефони в световен мащаб се увеличава ежедневно. Смята се, че през 2019 година 67% процента от населението на света ще притежава мобилен телефон. Налице са и впечатляващи данни за проникване на използването на мобилен интернет в световен мащаб, от което следва, че няма да е никак неправилно да се приеме, че обучението официално или неофициално се осъществява чрез мобилни устройства. От съществено значение е образователните технологии да бъдат ориентирани към потребностите на настоящето.

Все повече от учениците и студентите, които избират дистанционната форма на обучение, използват мобилните си устройства.

Дистанционното обучение се развива. Съществуват два модела на курсове, които онлайн обучението е приело. Единият модел е асинхронен, а другият – синхронен.

Continue reading “Мобилният телефон в дистанционното обучение”

Конкурс “Училище на бъдещето” съвместно с Хиполенд!

Екипът на Daskal.eu и Hippoland се обединяват и ви предизвикват да се включите в новата ни игра – конкурс за видео на тема “Училище на бъдещето”!

Период на играта 16.04.-13.05.2018г.

Кой може да се включи?

В играта могат да вземат участие всички ученици от 1-ви до 12-ти клас! : )

Как да участвам?

Всичко, което трябва да направиш са три лесни стъпки:

  1.  Направи кратко видео (до 2 минути), в което сподели как си представяш училището на бъдещето!
  2.  Качи видеото тук!
  3.  Събирай гласове за да спечелиш!

Пълните условия на играта виж тук!

А наградите? 

Трите клипчета, събрали най-много гласове, ще получат  страхотни награди, осигурени от Даскал и Хиполенд.

  • Първо място –  велосипед и акаунт в Daskal.eu за цялото  училище!
  • Второ място – скутер и акаунт в Daskal.eu за цялото  училище!
  • Трето място – ролери и акаунт в Daskal.eu за цялото  училище!

Имената на спечелилите награди ще бъдат публикувани на страницата на играта  до 18:00 часа на 14.05.2018г.

Сподели твоите мечти за училището на бъдещето! Успех! : )

 

 

Обучението – навременно, целенасочено, технологично

И родители, и учители полагат много усилия за обучението на децата, като в основата лежи винаги една единствена цел – учениците да придобият определени познания и умения. Обучението е процес, който изисква стройна организация и навременно намесване при възникване на проблеми.

За да се откликне на необходимостта от обучение, е важно да се идентифицират нивата на удовлетвореност на обучаемите – слабите и силните страни, т. е. трябва да се анализират нуждите от обучение.

Има три основни фактора, които оказват въздействие върху крайния резултат:

Continue reading “Обучението – навременно, целенасочено, технологично”

ПЪТУВАМ И УЧА

Добре дошла, Пролетна ваканция! Десет прекрасни дни, далеч от училище… или не?!

За съжаление, в голяма част от българските училища ваканцията не се свързва с почивка, а с безконечни писания на домашни работи! Учителят сякаш се стреми да запълни на сто процента времето на детето и всеки един ден то да е заето. А как се чувства детето?! И научава ли нещо?! И на каква цена?! Къде всъщност е ваканцията?!

За всеки един човек е ясно, че пътуването вдъхновява! Независимо каква е дестинацията – тя носи усещания, преживявания и познания, които неизбежно стават част не просто от живота на човек, но и от неговата душевност. Пътуването е най-прекрасният начин да се учи!

Continue reading “ПЪТУВАМ И УЧА”