Мобилният телефон в дистанционното обучение

Броят на използваните мобилни телефони в световен мащаб се увеличава ежедневно. Смята се, че през 2019 година 67% процента от населението на света ще притежава мобилен телефон. Налице са и впечатляващи данни за проникване на използването на мобилен интернет в световен мащаб, от което следва, че няма да е никак неправилно да се приеме, че обучението официално или неофициално се осъществява чрез мобилни устройства. От съществено значение е образователните технологии да бъдат ориентирани към потребностите на настоящето.

Все повече от учениците и студентите, които избират дистанционната форма на обучение, използват мобилните си устройства.

Дистанционното обучение се развива. Съществуват два модела на курсове, които онлайн обучението е приело. Единият модел е асинхронен, а другият – синхронен.

Continue reading “Мобилният телефон в дистанционното обучение”

Конкурс “Училище на бъдещето” съвместно с Хиполенд!

Екипът на Daskal.eu и Hippoland се обединяват и ви предизвикват да се включите в новата ни игра – конкурс за видео на тема “Училище на бъдещето”!

Период на играта 16.04.-13.05.2018г.

Кой може да се включи?

В играта могат да вземат участие всички ученици от 1-ви до 12-ти клас! : )

Как да участвам?

Всичко, което трябва да направиш са три лесни стъпки:

  1.  Направи кратко видео (до 2 минути), в което сподели как си представяш училището на бъдещето!
  2.  Качи видеото тук!
  3.  Събирай гласове за да спечелиш!

Пълните условия на играта виж тук!

А наградите? 

Трите клипчета, събрали най-много гласове, ще получат  страхотни награди, осигурени от Даскал и Хиполенд.

  • Първо място –  велосипед и акаунт в Daskal.eu за цялото  училище!
  • Второ място – скутер и акаунт в Daskal.eu за цялото  училище!
  • Трето място – ролери и акаунт в Daskal.eu за цялото  училище!

Имената на спечелилите награди ще бъдат публикувани на страницата на играта  до 18:00 часа на 14.05.2018г.

Сподели твоите мечти за училището на бъдещето! Успех! : )

 

 

Обучението – навременно, целенасочено, технологично

И родители, и учители полагат много усилия за обучението на децата, като в основата лежи винаги една единствена цел – учениците да придобият определени познания и умения. Обучението е процес, който изисква стройна организация и навременно намесване при възникване на проблеми.

За да се откликне на необходимостта от обучение, е важно да се идентифицират нивата на удовлетвореност на обучаемите – слабите и силните страни, т. е. трябва да се анализират нуждите от обучение.

Има три основни фактора, които оказват въздействие върху крайния резултат:

Continue reading “Обучението – навременно, целенасочено, технологично”

ПЪТУВАМ И УЧА

Добре дошла, Пролетна ваканция! Десет прекрасни дни, далеч от училище… или не?!

За съжаление, в голяма част от българските училища ваканцията не се свързва с почивка, а с безконечни писания на домашни работи! Учителят сякаш се стреми да запълни на сто процента времето на детето и всеки един ден то да е заето. А как се чувства детето?! И научава ли нещо?! И на каква цена?! Къде всъщност е ваканцията?!

За всеки един човек е ясно, че пътуването вдъхновява! Независимо каква е дестинацията – тя носи усещания, преживявания и познания, които неизбежно стават част не просто от живота на човек, но и от неговата душевност. Пътуването е най-прекрасният начин да се учи!

Continue reading “ПЪТУВАМ И УЧА”

Да стана онлайн учител или да си стоя в класната стая?!

 

Статията е вдъхновена от опита на хора, превърнали себе си изцяло в онлайн преподаватели и оставили посещението на класната стая. Самата аз като човек, който всеки ден взима дневника в ръка, съм обмисляла неведнъж идеята да оставя купищата безсмислени документи, които попълвам всеки ден, и да седна пред компютъра. Имам капацитета, възможностите, познанията и ресурсите да направя това, но… чисто емоционално не съм готова да сложа край. Затова тъча на два стана, но докога… Докато четох за примерите на не един и два успешни опита, намерих информация, която ще споделя и с вас. Може пък някой да припознае себе си в този модел.

Continue reading “Да стана онлайн учител или да си стоя в класната стая?!”

Дистанционна форма на обучение – живееш в чужбина, учиш в България

 

Настоящата статия има за цел да отговори на няколко въпроса, зададени ни от хора, живеещи извън пределите на България, но желаещи децата им да имат българско образование.

Continue reading “Дистанционна форма на обучение – живееш в чужбина, учиш в България”

Подготовка за ДЗИ и НВО – родителят избира

В сезона на трескава подготовка за държавни зрелостни изпити и национални външни оценявания мнозина родители и ученици си задават въпроса – кой е най-бързият начин за подготовка. Традиционният начин, по който можем да изберем формата за подготовка, е да изпратим детето си на частен учител. Още повече, че ние ще получим препоръки за него, ще го проучим чрез приятели, познати, роднини или съучениците на детето, ще разберем къде преподава и какви са успехите му. Така родителят прави нещо като предварително разузнаване относно качествата на преподавателя и уверявайки се, че успехите му са огромни (защото рядко се чува за частен учител с малки успехи), родителят се съгласява да плаща немалка сума за частните уроци на детето си.

Continue reading “Подготовка за ДЗИ и НВО – родителят избира”

DASKAL.EU vs SKYPE

В редакцията на блога ни се появи писмо със странното запитване защо да не се използва програмата Skype за преподаване, както се правело години наред, а трябвало да се премине към конкретно нашата образователна платформа. Драги читателю, влизал ли си скоро в обикновено училище? В колко от тези, в които си влизал, си виждал бяла дъска? Е, ние сме посетили много български училища и ще ти кажа – черните дъски са на изчезване! И в най-затънтените краища на България са сменени не просто с бели такива, а и с интерактивни. Защо ли?! Може би защото не е 2013, а е 2018 година…

Continue reading “DASKAL.EU vs SKYPE”

Какво пренебрегваме при създаването на съдържание за онлайн курс?

Всеки, който създава съдържание за курса си на обучение, желае да направи шедьовър. Разбира се, тази работа изисква внимателно конструиране, за да се подготви полезен материал, който след това би се радвал на популярност и би бил препоръчан от курсистите на други, нуждаещи се от подобно обучение. Най-важното е да създадете курс, който да ви служи не един и два пъти, към който да има интерес и най-важното – който да се търси на пазара.

Ето и няколко препоръки, които ще ви помогнат да подготвите успешно съдържанието, което ще рекламира и вас, и работата ви.

Continue reading “Какво пренебрегваме при създаването на съдържание за онлайн курс?”

Краят на първия учебен срок

Наближава краят на учебния срок. Има две седмици, в които може да потърсите помощ, ако ви е необходимо. В настоящата статия ще ви обърнем внимание на някои неща, според Наредба № 11 от 1 септември 2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците, отнасящи се до завършване на учебния срок. След като изчетете законовите разпоредби, ще разберете как може да ви помогне екипът на daskal.eu

Continue reading “Краят на първия учебен срок”