Как да превърнем компютърните игри в планове на уроци (edutainment)

 

Използването на игри в класната стая не е нов подход. Учителите винаги са ги използвали в подходяща форма при изграждане на умения по език, грамотност, броене; за подобряване на моторната координация; за засилване на уменията за решаване на проблеми и работа в екип. Новото е, че все по-често за тези игри се използват конзола или компютър. Цялата публикация „Как да превърнем компютърните игри в планове на уроци (edutainment)“

Обучение за възрастни- образованието не приключва след завършване

Голяма част от хората се стремят да учат през целия живот, защото придобиването на нови знания е начин да събудим ума и да го запазим активен и жизнен. Когато човек старее започва все повече да оптимизира възможностите за здраве и сигурност, за да си подобри качеството на живот. Колкото по-активни сте, толкова повече удължавате продължителността на здравословния живот. Начин да останете активни е да участвате в социални, културни, икономически, духовни и граждански дела. Те могат да включват платена и доброволна работа, както и редовни физически упражнения. Независимо дали водите здравословен начин на живот или не, стремежът ви към самоусъвършенстване и придобиване на нови знания не трябва никога да спира.

Цялата публикация „Обучение за възрастни- образованието не приключва след завършване“

Кои са предимствата, надделяващи при избора на онлайн обучение?

Виртуалния свят създава неограничени възможности за обучаващите се. На първо място, студентът не губи време да влезе в клас и на практика спестява пари. Освен това не се изисква да отиде на определено място, за да получи достъп до онлайн образование. Виртуалните класни стаи обединяват разстоянието между учителите и студентите, които могат да бъдат на разстояние километри и дори континенти.

Цялата публикация „Кои са предимствата, надделяващи при избора на онлайн обучение?“

Създавай уроци и участвай за 1000 лв. от Даскал!

Скъпи приятели, екипът на Даскал се радва да ви съобщи, че организира нова игра за създаване на учебно съдържание!

Какви са условията?

Условията на играта включват качване на собствено учебно съдържание в платформата. Съдържанието може да бъде от всякакъв вид – видео и аудио файлове, текстови разработки, презентации. Може да е създадено специално по повод играта или да включва ваши стари разработки, които сте използвали вече по един или друг повод. Единствено е нужно да  имате авторско право върху материалите, което ще ви бъде гарантирано и запазено от Даскал. Най-малко 1/3 от всички качени материали трябва да бъдат записани уроци посредством нашата интерактивна бяла дъска. Крайният срок за публикуване е 31.08.2017г.

Кой може да участва?

Участие може да вземе всеки регистриран учител в Daskal.eu, стига да е навършил 18 годишна възраст към момента на приключване на играта. Ако нямате профил, можете да се регистрирате напълно безплатно тук.

Награди!    

Учителят качил най-голям брой учебно съдържание ще грабне голямата награда от 1000 лв.! Предвидили сме и награди за второ и трето място, съответно
500 лв. и 250 лв.

Пожелаваме на всички успех!

 

Най-често срещаните митове за e-learning

Въпреки че живеем в модерна, технологична ера, все още e-learning се приема като неефективен метод за обучение и предизвиква съмнения. Но вярно ли е? Обучаващите се по традиционните методи имат ли по-голям успех от избралите дистанционно обучение? Статистиката сочи, че при e-learning трайното усвояване на знания се повишава от 25 до 60%. Митове и погрешни схващания витаят дори след десетилетия успешни резултати. Ето и някои от тях:

 1. Прекалено скъпо е

Някои смятат, че електронното обучение изисква огромен капитал. Да, първоначална инвестиция е необходима, но в дългосрочен план електронното обучение е икономично в сравнение с традиционното.

 1. Стабилността на връзката е проблем

Дори отдалечените места имат непрекъснат достъп до интернет. Учещите могат да изтеглят курсовете в своите системи за офлайн четене, когато се очакват проблеми с връзката.

 1. Електронното обучение е много трудно

Достъпът до курсове за електронно обучение не е трудна задача. Всеки, който знае как да използва компютърна мишка може да премине през онлайн курс.

 1. Електронните курсове не са ефективни

Неподходящо проектираното учебно съдържание за електронно обучение може да доведе до лоши резултати. Ефективните курсове са проектирани като се имат предвид принципите за обучение на възрастни, теориите за обучение и различните стилове на учене.

 1. Липсва социален контакт

С експлозията на социални мрежи като Facebook и Twitter, много платформи за електронно обучение са включили този тип софтуер в своите курсове. Всъщност, учащите имат възможност да се свържат с хора от цял свят. Нещо, което традиционната класна стая не може да предложи.

6. Без предимство при интервю за работа

Много от завършилите курсове за електронно обучение са по-добре запознати с технологиите, по-мотивирани и способни за самообучение. Все повече работодатели признават, че дистанционното обучение се доказва като конкурентно.

 1. Ограничен достъп до ресурси

Този мит се самоотхвърля в „ерата на интернет”. Знанието е безплатно, изобилно и навсякъде.

 1. Електронното обучение уврежда очите

Технологията създава все по-безопасни и по-ергономични дизайни . Компаниите продължават стремежа си към създаване на по-щадящи очите устройства.

 1. Електронната форма на обучение няма да бъде водеща образователна технология

Готови сме да отхвърлим и този мит, подобно на предишните. Продължете напред към дълбините на знанието и опитайте онлайн курс в образователната платформа на Daskal.eu. Няма да бъдете разочаровани.

Имат ли почва у нас смарт класните стаи и какъв е броят им?

smart_boards_for_education

Смарт класната стая е характерна с иновативния начин на обучение, а именно дигитализирането на целия процес, използвайки модерни таблети, монитори, видео материали, камери и др., чрез които да се привлече желанието на ученика към обучението.

Определено можем да кажем, че смарт класните стаи са бъдещето на развитието в процеса на обучение. Международно проучване показва, че от материала, преподаван по традиционен начин усвояването е едва 5 %, докато интерактивната форма дава скок до 75%.

Модерната класна стая подпомага работата както на децата, така и на преподавателя. Учениците, използвайки таблети имат възможност да гледат по интерактивен начин учeбния си материал чрез филмчета и видео клипове. Разработват самостоятелни казуси, както при проектите. Посредством технологиите, преподавателят от своя страна има възможност в реално време да следи действията на всеки един ученик, тъй като в смарт класните стаи често има монитори, камери, следящи концентрацията на учениците. Заданията и домашните на учениците в дигиталната среда са много по-интересни и засилват тяхната любознателност.

До момента съществуват пет смарт стаи:

 • Училище 23-то СОУ “Фредерик Жолио-Кюри” (София)
 • “София Тех Парк”- по проекта на Samsung и Junior Achievement Bulgaria. В тази смарт стая освен стандартните таблети, електронна дъска и професионални екрани, стаята ще има възможност за конферентна видео връзка с останалите смарт класни стаи (София)
 • Последната новооткрита смарт класна стая е в 125 СУ “ Боян Пенев”, която представлява лаборатория по математика (София)
 • Математическа гимназия “Акад. Кирил Попов” (Пловдив)
 • “Търговската гимназия” (Бургас)

Смарт класните стаи са вече реалност и продължават да се разрастват, оборудвани със специални дъски и лаптопи, таблети и др. Интегрирането на технологиите в образователния процес е вече достъпно. В дигиталната среда на платформата www.daskal.eu ще откриете полезни уроци с необходима за вас информация или урок, разработен във видео материал.

Виртуална класна стая – предимства и недостатъци

Предимства и недостатъци на виртуалнат класна стая.

Виртуалната класна стая представлява онлайн учебна среда, която може да бъде уеб базирана и достъпна чрез портал или основана на софтуер, изискващ сваляне на изпълним файл. Подобно на реална класна стая, виртуалната стая предоставя синхронно обучение, т.е. учителят и учениците попадат във виртуалната учебна среда едновременно. Имат възможността да общуват, да гледат презентации или видеоклипове, да взаимодействат помежду си и да се ангажират с ресурси в работни групи. Цялата публикация „Виртуална класна стая – предимства и недостатъци“

Съвременни методи за интегриране на деца със специални образователни потребности (СОП)

Group of business people assembling jigsaw puzzle

Децата със СОП имат сензорни и физически увреждания, интелектуална недостатъчност, хиперактивност и езиково-говорни нарушения. Нуждаят се от допълнително внимание и подготовка, за да бъдат до възможно най-голяма степен включени в общата среда. Цялата публикация „Съвременни методи за интегриране на деца със специални образователни потребности (СОП)“

Матура по математика след 7-ми клас

В тази статия се съдържа всичко важно относно матурата по математика след 7-ми клас.
Подготовка за матура по математика след 7-ми клас.

Същност на националното външно оценяване

Националната система за външно оценяване (или по-позната ни като матура) съществува, за да се направи обективна оценка на постигнатите резултати в процеса на българското образование. Такова оценяване се провежда след завършването на четвърти, седми и дванадесети клас и обхваща материалите, които са заложени в учебните програми на учениците до този момент. Цялата публикация „Матура по математика след 7-ми клас“

Заедно в час

 Искаме да споделим с всички писмото, което ни изпратиха нашите приятели от Заедно в час. Изкючително радостни сме да намираме все повече партньори, които ги е грижа за бъдещето на образованието в България! Поместваме оригиналия текст:

   “Пишем ви от Заедно в час – организация с много сходна на вашата мисия. Ние също сме избрали да адресираме проблемите в образователната система, а не само да ги сочим с пръст, да цъкаме и да клатим глави неодобрително.

  В Заедно в час работим за предоставяне на равен достъп до качествено образование за всяко дете в България, като намираме, обучаваме и подкрепяме изключително способни, мотивирани и социално-активни хора да станат вдъхновяващи учители на ученици, които имат най-голяма нужда от мотивация. Вие го правите с помощта на новите технологии, които ви приближават до учениците ви, а ние отиваме директно при тях в училище.

  За да си представите по-ясно каква е мотивацията на един учител по програма Заедно в час, какво постига с учениците си и какъв е дългосрочният професионален път, ви споделяме интервю със Стефан Лазаров , който преподава английски език в Златица, а сега е програмен координатор ”Образование” в Национална мрежа за децата. Ето и какво мотивира Янко Морунов  да се присъедини към Заедно в час и да преподава география в Бутан, Врачанско. Ако ви е любопитно да “надникнете” в класните ни стаи, разгледайте разнообразните истории, които ви споделяме в този плейлист .

  Като хора с опит в менторството и преподаването, вярваме, че бихте били подходящи участници в програмата ни . Ще се радваме да се срещнем и да ви разкажем лично за тази възможност. Екипът ни е на ваше разположение, така че директно ни пишете на apply@zaednovchas.bg и веднага ще се свържем с вас.
 
Ще се радваме да се запознаем!
Екип Прием на участници
Заедно в час

ТРАЯН ТРАЯНОВ | TRAYAN TRAYANOV
Програграмен директор | 
Chief Program Officer 

ЗАЕДНО В ЧАС | TEACH FOR BULGARIA 
+359 2 988 06 88 | +359 893 322 3 63 | www.zaednovchas.bg
Collider Activity Center
бул. Цариградско шосе 111В, София 1784 | 
111V Tsarigradsko shose blvd, Sofia 1784, Bulgaria 
Facebook, Linkedin,  Twitter
_Заедно в час_ | Teach For Bulgaria is a partner in the Teach
For All  network“